Renungan Ujian Untuk Aku. @ Sabarladiriku

 

Renungan untukku  ujian Tadabur .

 

 Renungan Ujian Untuk Aku.

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh
SubhanAllah Alhamdulillah Allahu Akbar.

Bila Allah turunkan ujian, Selalu aku bertanya, Kenapa aku yang terpilih? Kenapa aku mesti diuji? Apa salah aku sehingga aku harus menerima ujian ini? Mereka, mereka juga seperti aku, Malah mereka lebih lalai dari padaku, Tetapi kenapa kesenangan hidup tetap Allah berikan? Kenapa limpahan nikmat Allah curahkan?

Saat itu kakiku mula layu, Bagai langkah ku tiada arah tuju, Akhirnya disitu aku Berlutut, Berserah diri hanya pada Yang Satu.

Ya Allah, aku hambaMu yang tamak, Tamakkan nikmat dunia, Sedangkan Kau telah memberi aku nikmat yang terlalu banyak, Yang tak tertanding nilainya dengan setitis ujian Kau berikan.

Ya Allah, aku lupa bahwa Engkau Maha Berkuasa, Aku lupa nikmat dunia hanya sementara, Aku lupa semua ini pinjaman semata, Yang jika aku kejar, maka jauhlah aku dari syurga.

Ya Allah, ujianMu tarbiyah buat diriku, Untuk aku mengenang dosa yang lalu, Supaya bertambah keimananku, Untuk tetap berada dijalanMu. Mungkin ku pandang ujian itu terlalu besar, Sedangkan itu tanda kasihMu kepada hambaMu, Aku tahu Engkau rindukan suaraku memohon doa, Engkau rindu ungkapan dari hatiku, Maka turunlah ujian sebagai hadiah buatku.

Ya Allah, tiada apa yang lebih aku harapkan, Hanya kekuatan dan ketabahan untuk aku terus mentaatiMu, Untuk aku melawan kesedihanku, Untuk aku tetap percaya, takdirMu adalah yang terbaik buatku.

Teruslah menyayangiku Ya Allah, Jangan pernah lupakan aku hambaMu yang hina ini, Aku tidak mau berjauhan dariMu, Karena aku yakin sesungguhnya ujian itu sebenar-benar rahmat dariMu.

. Firman Allah SWT  “Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” [Al-Ankabut : 2-3]

Semoga bermanfaat..

Wa’alaikum sallam warohmatullahi wabarokatuh.
Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akbar Walahaulawala Quwwata illabilla hil ‘aliyil ‘azhim. Allahumma sholli ‘ala Muhammad, wa ‘ala ali Muhammad. Astaghfirullahal ‘azhim wa atubu ilaih

Comments are closed.

%d blogger menyukai ini: