# EMPAT TANDA-TANDA SOLAT DITERIMA ALLAH SWT.#

Pahala sholat

Pahala sholat berjamaah

shalat tarawih - mekkah (5)

shalat tarawih - mekkah (7)

# EMPAT TANDA-TANDA SOLAT DITERIMA ALLAH SWT.#

Bismillahirrahmaanirrahiim.
Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.
Sahabat saudaraku Fillah yang dirahmati ALLAH,
Sesungguhnya hanya ALLAH saja yang mengetahui samada solat dan juga amal kita yang lainnya diterima ALLAH ataupun tidak…namun di dalam Hadis Qudsi disebutkan mengenai orang2 yang diterima solatnya oleh Allah SWT,

“Sesungguhnya Aku (Allah SWT) hanya akan menerima solat dari orang yang dengan solatnya itu dia merendahkan diri di hadapan-Ku. Dia tidak sombong dengan makhluk-Ku yang lain. Dia tidak mengulangi maksiat kepada-Ku. Dia menyayangi orang2 miskin dan orang2 yang menderita.
Aku akan tutup solat orang itu dengan kebesaran-Ku. Aku akan menyuruh Malaikat untuk menjaganya. Dan kalau dia berdoa kepada-Ku, Aku akan memperkenankannya. Perumpamaan dia dengan makhluk-Ku yang lain adalah seperti perumpamaan firdaus di Syurga.”

Dalam hadis qudsi tersebut disebutkan bahwa tanda-tanda orang yang diterima solatnya oleh Allah SWT., adalah:

PERTAMA ..
Dia datang untuk melaksanakan solat dengan merendahkan diri kepada-Nya. Dalam Al-Quran, keadaan seperti itu disebut dengan khusyu’. Dan solat yang khusyu’ adalah salah satu tanda orang yang mukmin.

KEDUA ..
Dia tidak sombong dengan makhluk-Ku yang lain. Jadi, tanda orang yang diterima solatnya ialah tidak takabbur. Takabbur, menurut Imam Al-Ghazali, ialah sifat orang yang merasa dirinya lebih besar daripada orang lain. Kemudian ia memandang rendah kepada orang lain itu. Boleh jadi ia bersikap demikian dikarenakan ilmu, amal, keturunan, kekayaan anak buah atau kecantikannya.
Jika diri merasa besar karena memiliki hal-hal itu dan memandang rendah orang lain, maka bermakna diri sudah takabbur. Dan solat kita tidak diterima. Bahkan dalam hadith lain disebutkan bahwa Rasulullah SAW. bersabda,
“Takkan masuk Syurga seseorang yang dalam hatinya ada rasa takabbur walaupun sebesar debu saja.”

KETIGA ..
Tanda orang yang diterima solatnya ialah orang yang tidak mengulangi maksiatnya kepada Allah SWT. Nabi yang mulia bersabda, “Barangsiapa yang solatnya tidak rnencegahnya dari kejelekan dan kemungkaran, maka solatnya hanya akan menjauhkan dirinya dari Allah SWT.”

Dalam hadis yang lain, Rasulullah SAW , bersabda,
“Nanti, pada Hari Kiamat, ada orang yang membawa solatnya di hadapan Allah SWT. Kemudian solatnya diterima dan dilipat-lipat seperti dilipat-lipatnya pakaian yang kotor dan usang. Lalu solat itu dibantingkan ke wajahnya.”

Allah tidak menerima solat itu karena solatnya tidal dapat mencegah perbuatan maksiatnya setelah ia melakukan maksiat tersebut. Bukankah Al-Quran telah mengatakan, “…Sesungguhnya solat mencegah dari perbuatan-perbuatan keji dan mungkar…” (QS Al- Ankabuut 29 ayat :45).

KEEMPAT …
Orang yang diterima solatnya ialah orang yang menyayangi orang2 miskin. Dia bukan hanya melakukan rukuk dan sujud saja, tetapi dia juga memikirkan penderitaan sesamanya. Dia menyisihkan sebagian waktu dan rezekinya untuk membahagiakan orang lain.

JIka dalam solat, kita sudah merasakan kebesaran Allah dan tidak takabur; dan jika sudah tidak mengulangi perbuatan maksiat sesudah solat; dan jika sudah mempunyai perhatian yang besar terhadap kesejahteraan orang lain, maka Allah akan melindungi kita dengan kebesaran-Nya.

Allah akan memberi kemuliaan dengan kemuliaan-Nya, dan membungkus dengan busana kebesaran-Nya. samping itu, Allah akan menyuruh para malaikat untuk menjaga hamba-Nya itu ; dan para malaikat itu akan berkata sebagaimana yang disebutkan dalam Al-Quran,
“Kamilah pelindung-pelindungmu dalam kehidupan dunia dan akhirat. Di dalamnya kamu akan memperoleh apa yang kamu inginkan dan memperoleh (pula) di dalamnya apa yang telah dijanjikan oleh Allah kepadamu” (QS 41: 31).

Semoga kita termasuk ke dalam golongan hamba ALLAH yang diterima amal solat dan juga amal lainnya,…aamiiin.
Wallahu’alam.

[Mazura Ali ]

Comments are closed.

%d blogger menyukai ini: