ORANG CERDIK By : Aidah Yazid

Orang cerdik Nabi sabda

Orang cerdas orang yang takwa

 

Bismillahirrahmanirrahim….
Assalamu Alaikum Wa Rahmatullahi Wa Barakatuh, kepada semua PENCINTA ILMU yang dikasihi Allah…..kita renungi dan hayati posting kali ini…..

Sabda Rasullulah:

Bermaksud : ” Orang yang cerdik ialah orang yang selalu memperhitungkan dirinya dan ia suka beramal untuk bekalan sesudah mati, sedangkan orang yangAhmaq(bodoh) ialah orang yang mengikut hawa nafsunya dan hanya banyak berangan-angan kepada Allah S.W.T (berangan untuk mendapat kebaikan diakhirat dan pengampunan tetapi ia tidak mahu beramal atau bertaubat).
– Riwayat At-Tirmizi.

Kesimpulan:

Kita boleh mengharap kepada Allah Ta’ala segala kebaikan yang kita hendaki asalkan disertai dengan amal. Jika tidak, itu bukan harap namanya, tetapi adalah angan-angan yang tidak ada artinya.

Berfirman Allah :

“Dan yang demikian itu adalah dugaanmu (yang keliru) terhadap Tuhanmu. Dugaan itulah yang membawa kamu kepada kecelakaan, maka jadilah kamu termasuk orang-orang yang menderita kerugian.” (Surah Fushshilat, ayat 23)

Mudah -mudahan Allah Ta’ala memberikan kepada kita nikmat harap yang besar dalam segala kebaikan yang dicita-citakan, dunia dan akhirat, terhindarlah dari angan-angan yang sama sekali tidak ada artinya.

Amin, Ya Rabbal-‘alamin…

By : Aidah Yazid

Comments are closed.

%d blogger menyukai ini: