SEEKOR” ANJING” LEBIH MULIA DARI SESEORANG YANG MENINGGALKAN “SOLAT”???? Oleh Aidah Yazid

Musibah lihat sholat kita

Jangan tingalkan sholat sesibuk apapun

Sholat di pertanggung jawabkan

Sholat lima waktu jangan ada alasan

 

SEEKOR” ANJING” LEBIH MULIA DARI SESEORANG YANG MENINGGALKAN “SOLAT”????

Orang yang meninggalkan solat sangat2 hina disisi Allah. Malah mulia lagi seekor anjing berbanding dengan golongan ini karena pernah umat Nabi Musa yang tersalah bernazar (orang itu bernazar nak minum darah anjing) tetapi Nabi Musa menyuruhnya meminum air yang turun daripada bumbung rumah orang yang tidak mengerjakan solat dan sesungguhnya air yang melalui rumah golongan ini lebih hinanya daripada darah seekor anjing.

TIADA ARTI SEGALA AMALAN MULIA SESEORANG SELAGI IA TIDAK MENGERJAKAN SOLAT…

Surah Al-Mulk (ayat:8) “hampir-hampir (neraka) itu terpecah-pecah lantaran marah. Setiap kali dilemparkan ke dalamnya sekumpulan (orang-orang kafir), penjaga-penjaga (neraka itu) bertanya kepada mereka: “Apakah belum pernah datang kepada kamu (di dunia) seorang pemberi peringatan?”

Sila baca surah Maryam (ayat 58,59 dan 60), surah Qiyaamah (30,31 dan 32) atau surah Al Mudatsthir (ayat 42 dan 43)….atau beli kitab, ikhfazilah ya fazkha, hadith 40 Imam Nawani tentang ancaman meninggalkan solat

Antara situasi yang terlalu berat untuk menunaikan solat..

1) hilang ingatan, pingsan
2) pendarahan sebelum bersalin

sedangkan hal-hal lain tiada kompromi. wajib solat walaupun sedang berperang, di angkasa lepas, tersangkut dalam kesesakan, dalam hutan, tiada pakaian, badan terbakar, putus semua anggota. walaupun apa pun….wajib menunaikan walau guna mata dan hati.

Oleh Aidah Yazid

Comments are closed.

%d blogger menyukai ini: